Μέτρηση λιπώδους ιστού με υπέρηχο BodyMetrix

μέτρηση λίπώδους ιστού

Η συσκευή BodyMetrix είναι υπέρηχος ο οποίος χρησιμοποιείται για την μέτρηση λιπώδους ιστού σε χιλιοστά. Το BodyMetrix ήρθε για να αντικαταστήσει και να εξελίξει την χρήση του δερματοπτυχόμετρου το οποίο μέχρι τώρα αποτελούσε κλασσικό τρόπο μέτρησης   λιπώδους ιστού σε χιλιοστά.

Η υπερηχητική απεικόνιση χρησιμοποιείται σήμερα σε πλήθος κλινικών περιπτώσεων στην γυναικολογία, στην καρδιολογία κ.α. Το πλεονέκτημα της ηχητικής απεικόνισης είναι ότι μας επιτρέπει να παρατηρούμε τις δομές εσωτερικών οργάνων  στο σώμα, χωρίς τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Επίσης, ο υπέρηχος μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρηγορότερα από τις ακτίνες Χ ή άλλη ραδιογραφική μέθοδο, δίνοντας μας εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Η απεικόνιση με υπερήχους χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ήχους και τους απόηχους αυτών για να δημιουργήσει εικόνες. Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν στο σώμα και διαπερνούν τους ιστούς οι οποίοι διαθλούν μέρος των υπερήχων σε διαφορετικό ποσοστό ανάλογα με την πυκνότητα και την υφή τους (λιπώδης ιστός, μυϊκός ιστός, οστό).

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε τον υπέρηχο BodyMetrix είναι όταν το σημείο που μας ενδιαφέρει να ελέγξουμε είναι πολύ συγκεκριμένο. Συνήθως είναι μία μέτρηση που πραγματοποιείται σε περιπτώσεις όπου κάποιος ενδιαφέρεται  να επέμβει τοπικά σε συγκεκριμένο σημείο στο σώμα και να παρακολουθήσει την πορεία εξέλιξης του σημείου αυτού (π.χ. εφαρμόζεται πριν και μετά από τοπικές  θεραπείες  λιποδιάλυσης όπως είναι η κρυολιπόλυση, το cavitation, η ενέσιμη μεσοθεραπεία ή πριν και μετά από την διαδικασία της λιποαναρρόφησης).