Η σωστή και υγιεινή διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια όλων των χρόνιων παθήσεων, μέσω μηχανισμών μείωσης της φλεγμονής και ρυθμίζοντας την ορμονική δραστηριότητα. Ο όρος υγιεινή διατροφή αναφέρεται στην κατανάλωση τροφών τα οποία περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να είναι υγιές.
Η άμεση και σωστή θρεπτική υποστήριξη μπορεί να συμβάλει ευεργετικά στην υγεία και την αποκατάστασή των ασθενών. Η θρεπτική υποστήριξη ασθενών μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους καθώς επιταχύνει την ανάρρωση, προστατεύει από επιπλοκές, επιμηκύνει το χρόνο ζωής των ασθενών ή ακόμη μπορεί να τους ανακουφίζει στα τελευταία στάδια της νόσου.
Παρεχόμενες Υπηρεσίες Διαιτολογικού – Διατροφολογικού Τμήματος
- Παροχή εξατομικευμένων διαιτολογίων για επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους (απώλεια και πρόσληψη).
- Παροχή εξατομικευμένων διαιτολογίων σε άτομα με χρόνιες παθήσεις (σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, μεταβολικό σύνδρομο, υπερλιπιδαιμίες, χρόνια νεφρική νόσο, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση, γαστρεντερικές παθήσεις όπως
- γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου).
- Παροχή συμβουλευτικής και εξατομικευμένων διαιτολογίων σε άτομα που χρήζουν ειδικής διατροφικής προσέγγισης όπως, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, αθλητές, παιδιά σε νηπιακή, σχολική και εφηβική ηλικία.
- Αξιολόγηση της ποιότητας της Δίαιτας και συμβουλευτική με στόχο τη βελτιστοποίηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού.
- Συμβουλευτική σε θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή όπως η απώλεια τοπικού πάχους, καταπολέμηση κυτταρίτιδας, τριχόπτωσης, αφυδάτωσης και γήρανσης.
- Διαμόρφωση ειδικών συστάσεων για συγκεκριμένες καταστάσεις όπως οστεοπενία, οστεοπόρωση, σιδηροπενική και μεγαλοβλαστική αναιμία, αποκατάσταση τραύματος, φυτοφαγική δίαιτα
Πρότυπο Διαιτολογικό – Διατροφολογικό Τμήμα
Το Πρότυπο Διαιτολογικό – Διατροφολογικό τμήμα της κλινικής, είναι ένα τμήμα αξιολόγησης και τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς. Πλαισιώνεται από δύο καταξιωμένες Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, υποστηρίζει την υγιεινή διατροφή και ασπάζεται την προστατευτική επίδραση της ενάντια της νόσου. Μέσα από την επιστήμη της Διατροφολογίας, μπορούν να αναδειχθούν τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μια σωστή δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μια ασφαλή και σταθερή απώλεια βάρους. Το Διαιτολογικό – Διατροφολογικό στοχεύει στην:
- Πλήρη αξιολόγηση και εκτίμηση του διατροφικού προφίλ του «ασθενή».
- Πλήρη κάλυψη διατροφικών αναγκών «ασθενή».
- Επίτευξη των καθοριζόμενων κατά περίπτωση στόχων.
- Επίβλεψη του ασθενή σε κάθε στάδιο της πορείας του.
- Μακροχρόνια διατήρηση των επιτυχημένων στόχων.
Εξοπλισμός Διαιτολογικού – Διατροφολογικού Τμήματος
Το Διαιτολογικό – Διαιτολογικό τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα αξιολόγησης και εκτίμησης της διατροφικής και παθολογικής κατάστασης του οργανισμού. Η αξιολόγηση της κατάστασης του κάθε ασθενή είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται με τις ακόλουθες μετρήσεις:
- Ανάλυση σύστασης σώματος συνολικά και τμηματικά σε κάθε σημείο σώματος, με τον πολυσυχνοτικό αναλυτή σύσταση σώματος Tanita MC
- Εκτίμηση Βασικού Μεταβολισμού μέσω έμμεσης θερμιδομετρίας με τον αναλυτή Βασικού Μεταβολισμού Fitmate GS – CANOPΥ.
- Μέτρηση οξειδωτικού στρες (d-ROMs test) & αντιοξειδωτικής ικανότητας (BAP test) με το μηχάνημα FRAS 4 EVOLVO.
- Μέτρηση σωματικού βάρους και ύψους με ειδικό ζυγό και αναστημόμετρο SECA.
- Έλεγχος υποδόριου λιπώδους ιστού, τμηματικά σε σημεία που έχουν πλεονάζον ποσοστό λίπους με τη χρήση υπερήχου BodyMetrix.