Από τη φύση του ο άνθρωπος έχει την τάση να καταναλώνει υψηλά θερμιδικά, μη υγιεινά τρόφιμα με σκοπό την επιβίωση του. Συνεπώς η κακή διατροφή από την πλευρά των παιδιών είναι σύνηθες φαινόμενο. Αποζητούν τροφές θερμιδικά πλούσιες όπως είναι τα γλυκά, το junk food και τα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς ακόμα κατευθύνονται από το γενετικό ένστικτο και δεν έχουν αναπτύξει δική τους διατροφική συμπεριφορά. Στη διαμόρφωση σωστών διατροφικών προτύπων παίζουν καθοριστικό ρόλο οι γονείς και έπειτα το σχολικό περιβάλλον. Επειδή όμως οι επιρροές των συμμαθητών στο σχολείο και η διαθεσιμότητα μη υγιεινών σνακ στα κυλικεία δεν εγγυάται τη σωστή διατροφική εκπαίδευση του παιδιού σας, παρουσιάζονται κάποια απλά βήματα που θα σας κάνουν με απλό τρόπο να μάθετε στο παιδί σας να τρέφεται σωστά.
- Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας. Ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά είναι να τρώτε και εσείς οι ίδιοι κατ’ αυτό τον τρόπο. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία που βλέπουν καθημερινά από τους γονείς τους. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά τείνουν να μιμούνται πιο πολύ το γονιό του αντίθετου φύλου. Με το να εντάξετε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά και όσπρια θα περάσετε τα σωστά μηνύματα στο παιδί σας. Ένας ακόμα τρόπος για να γίνεται σωστό πρότυπο είναι να μη σερβίρετε μεγάλες μερίδες στα πιάτα σας. Μιλήστε στο παιδί σας για το αίσθημα του κορεσμού. Συγκεκριμένα αναφέρετε φράσεις όπως «Είναι πολύ νόστιμο αλλά νιώθω αρκετά χορτασμένη/ος για αυτό θα σταματήσω να τρώω». Επίσης, γονείς που βρίσκονται συνεχώς στη διαδικασία αδυνατίσματος ή μιλάνε συνεχώς για τον έλεγχο του βάρους τους και έχουν αρνητική στάση προς το φαγητό, θα περάσουν το ίδιο αίσθημα και στα παιδιά τους. Συνεπώς θα οδηγηθούν σε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές, είτε περιορίζοντας την τροφή, είτε υπερκαταναλώνοντας με τη μορφή αντίδρασης.
- Καθιερώστε σε καθημερινή βάση το οικογενειακό γεύμα στο τραπέζι. Φαίνεται πως τα παιδιά που παίρνουν μέρος σε οικογενειακά γεύματα αναπτύσσουν την τάση να τρέφονται πιο υγιεινά. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσει η οικογένεια χρόνο μαζί και να γίνετε επίσης σωστό πρότυπο για το παιδί σας βλέποντας σας να γευματίζετε υγιεινά. Επίσης, φροντίστε το περιβάλλον να είναι φιλικό, χωρίς συναισθηματική φόρτιση (διαπληκτισμοί, άγχος, στεναχώρια) και το παιδί να συμμετάσχει στη διαδικασία προγραμματισμού ή και προετοιμασίας του φαγητού.
- Εφοδιαστείτε με υγιεινά τρόφιμα. Τα παιδιά, και κυρίως αυτά μικρότερης ηλικίας, θα τραφούν με ό,τι υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο στο περιβάλλον τους. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να φροντίζετε τι ψωνίζετε από το σουπερ μάρκετ, τι σερβίρετε στα γεύματα και τι προσφέρετε στο παιδί σας για σνακ.
- Προμηθευτείτε άφθονα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Καθαρίστε τα και έχετε τα εύκολα διαθέσιμα και καταναλώσιμα για τα παιδιά. Κόψτε τα σε ωραία και παιχνιδιάρικα σχήματα.
- Περιορίστε τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και προτιμήστε υγιεινές μαγειρικές παρασκευές όπως το βράσιμο και το ψήσιμο. Επιλέξτε χαμηλά σε λίπος γαλακτοκομικά.
- Περιορίστε την κατανάλωση fast food και τροφίμων χαμηλής διατροφικής αξίας όπως είναι τα πατάκια, τα γαριδάκια, τα σουβλάκια, τα κρουασάν και άλλα πολλά τυποποιημένα τρόφιμα.
- Περιορίστε τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όπως είναι οι έτοιμοι χυμοί φρούτων. Προτιμήστε τους φρέσκους χυμούς, το γάλα και το νερό.
- Μην επιβραβεύετε το παιδί σας με τρόφιμο και ειδικά γλύκισμα για να καταναλώσει το φαγητό του και μην το χρησιμοποιείτε σαν ένδειξη αγάπης.
- Μην απαγορεύετε εντελώς τις λιχουδιές. Για παράδειγμα, εξηγείστε στο παιδί σας πως δεν πειράζει να φάει παγωτό, αλλά πρέπει να υπάρχει μέτρο για όλους στην κατανάλωση και ότι είναι καλύτερα να επιλέξει το παγωτό που είναι σκέτη βανίλια, παρά αυτό με την επικάλυψη φράουλας και σοκολάτας.
- Αφήστε το παιδί σας να συμμετέχει στη διαδικασία του φαγητού. Τα περισσότερα παιδιά θα είναι πολύ χαρούμενα αν τα αφήσετε να αποφασίσουν για το οικογενειακό γεύμα. Μιλήστε τους για το πώς θα κάνουν σωστές επιλογές και πως θα οργανώσουν ένα σωστό γεύμα. Πάρτε μαζί το παιδί σας στο σουπερ μάρκετ και επιλέξτε μαζί τρόφιμα θρεπτικά και υγιεινά, έναντι τυποποιημένων τροφίμων γεμάτα με «κακά» λιπαρά. Μάθετε τα επίσης να διαβάζουν τις διατροφικές ετικέτες πίσω από τα τρόφιμα. Στην κουζίνα επιλέξτε διαδικασίες που είναι εύκολο να πραγματοποιήσει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του και αφήστε το να αναλάβει δράση στην Παρασκευή του φαγητού. Όσον αφορά το σνακ στο σχολείο, βοηθήστε το παιδί σας να κάνει σωστές επιλογές και να σκεφτεί για το ποια θα είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Με το πέρασμα του χρόνου και με την τακτική συμμετοχή του παιδιού στο σχεδιασμό των γευμάτων, θα μάθει από μόνο του να κάνει υγιεινές επιλογές και να αντικαταστήσει για παράδειγμα τις τηγανιτές πατάτες με μια σαλάτα.
- Μη διαπληκτίζεστε με το παιδί σας σε θέματα που αφορούν το φαγητό. Συνήθως οι γονείς έρχονται σε αντιπαράθεση με το παιδί τους με σκοπό να φάει όλο του το γεύμα ή να μάθει να τρώει πιο υγιεινά. Αυτό θα δημιουργήσει στο παιδί αρνητικά συναισθήματα για το φαγητό. Μια καλή τεχνική είναι να αφήνετε στο παιδί κάποιου είδους ελευθερία για το τι θα καταναλώσει, αλλά να φροντίζετε το σπίτι να έχει πάντα υψηλότερη διαθεσιμότητα σε υγιεινά τρόφιμα.
- Τελευταίο και πιο σημαντικό..Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Φαίνεται πως τα παιδιά πρέπει να εκτεθούν σε κάποιο τρόφιμο 10 έως 20 φορές για να αποφασίσουν αν τους αρέσει και 20 έως 40 φορές για να αποφασίσουν αν θέλουν να το δοκιμάσουν. Συνεπώς σερβίρετε ένα ευπαρουσίαστο πιάτο στο παιδί σας με το τρόφιμο ή την ομάδα τροφίμων που αποφεύγει να καταναλώνει, χωρίς να το πιέζετε να το φάει. Απλά αφήστε το μπροστά του να το βλέπει ακόμα και αν δεν μπει στη διαδικασία να το δοκιμάσει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε εσείς από αυτό και να εκφράσετε την ευχάριστη σας για το πόσο νόστιμο είναι χωρίς όμως να απευθύνεστε στο παιδί. Θα πάρει χρόνο αλλά θα το καταφέρετε.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Birch, L., J. S. Savage, et al. (2007). “Influences on the Development of Children’s Eating Behaviours: From Infancy to Adolescence.” Can J Diet Pract Res 68(1): s1-s56.
- Ogata, B. N. and D. Hayes (2014). “Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: nutrition guidance for healthy children ages 2 to 11 years.” J Acad Nutr Diet 114(8): 1257-1276.
- Bevans, K. B., B. Sanchez, et al. (2011). “Children’s eating behavior: the importance of nutrition standards for foods in schools.” J Sch Health 81(7): 424-429.
- http://kidshealth.org/parent/nutrition_center/healthy_eating/habits.html#
- http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/HealthierKids/HowtoMakeaHealthyHome/Top-10-Tips-to-Help-Children-Develop-Healthy-Habits_UCM_303805_Article.jsp#.Vi5cXrfhCwU