Γονιδιακές εξετάσεις FTO gene (FaTandObesity)

Γονιδιακές εξετάσεις FTO gene (FaTandObesity)

Στις υπερσύγχρονες εξετάσεις που απαρτίζουν το διαιτολογικό μας τμήμα, ήρθαν να προστεθούν δυο νέες γονιδιακές εξετάσεις. Πλέον λοιπόν με τη λήψη μιας σταγόνας ξηρού αίματος, ανώδυνα και γρήγορα, έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε μεταλλάξεις σε δυο πολύ σημαντικά γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Η μια γονιδιακή εξέταση αφορά το γονίδιο της παχυσαρκίας, το γνωστό FTOgene (FaTandObesitygene). Μεταλλάξεις σε αυτό φαίνεται να σχετίζονται με πλεονάζον σωματικό βάρος 3 έως 4 κιλά σε σχέση με άλλα άτομα που δεν παρουσιάζουν τη μετάλλαξη. Συνεπώς είναι μια σημαντική πληροφορία  στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Η δεύτερη γονιδιακή αφορά το γονίδιο της απολιποπρωτεΐνης Ε, ApoE, μια πολύ σημαντική λιποπρωτεΐνη για τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Μεταλλάξεις σε αυτό το γονίδιο φαίνεται ότι σχετίζονται με καταστάσεις ανθιστάμενης υπερχοληστερολαιμίας ή ακόμα και Alzheimer.  Δεν χάνετε εύκολα βάρος ή για κάποιο ανεξήγητο λόγο τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος δεν εντάσσονται στα φυσιολογικά παρόλη τη φαρμακευτική και διαιτητική αντιμετώπιση; Τότε αυτές οι εξετάσεις απευθύνονται σε εσάς.