Η καλή μέρα μπορεί να ξεκινήσει με γιαούρτι!

Η καλή μέρα μπορεί να ξεκινήσει με γιαούρτι!

Η καλή μέρα μπορεί να ξεκινήσει με γιαούρτι!
Αν αναλογιστούμε τις θρεπτικές ιδιότητες του γιαουρτιού τότε σίγουρα όλοι μας θα επιδιώκαμε να ξεκινήσουμε την μέρα μας με αυτό.

Καταρχήν το γιαούρτι μας προσφέρει ασβέστιο και φώσφορο όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των οστών και των δοντιών. Είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που είναι σημαντικά <<δομικά >>συστατικά. Εμπεριέχει βιταμίνες Α, D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β . Οι λόγοι όμως που κάνουν το γιαούρτι να υπερέχει για το ξεκίνημα της μέρας μας έναντι του  γάλακτος είναι σημαντικοί.

Αρχικά  το γιαούρτι χάρη στους μικροοργανισμούς  που περιέχει ( προβιοτικά) δρα προστατευτικά στο έντερο οπότε η μέρα μας ξεκινάει με έναν σημαντικό σύμμαχο.

Δεύτερον  το γιαούρτι είναι προϊόν πηγμένου γάλακτος.  Οι υδατάνθρακες του γάλακτος (λακτόζη) ζυμώνονται και έτσι, ως προϊόν ζύμωσης, το γιαούρτι είναι πιο εύπεπτο από το γάλα.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη τις περισσότερες φορές μπορούν να καταναλώσουν ευκολότερα το γιαούρτι και να μη στερηθούν έτσι το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό.

Μερικές προτάσεις από την κλινική διαιτολόγο διατροφολόγο της Advanced Nutrition, Άννα Κόμπου, για θρεπτικές επιλογές πρωινού με βάση το γιαούρτι :

  • Δημητριακά ολικής άλεσης με ανάλατα αμύγδαλα, μέλι και κανέλα
  • Ακτινίδια, μέλι και καρύδια
  • Μπανάνα, μέλι και αμύγδαλα
  • Μήλο σε κυβάκια, μέλι και κανένα
  • Αποξηραμένα cranberries, ηλιόσπορους και μέλι
  • Κομματάκια μπισκότου με αχλάδι και μικρά κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

Τέλος σύμφωνα  με έρευνες το γιαούρτι δρα προστατευτικά προς το ανοσοποιητικό μας σύστημα και φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση ή επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους.