Συμπληρώματα διατροφής

Συμπληρώματα διατροφής

Η ανάγκη η οποία μας οδηγεί στην χρήση συμπληρωμάτων διατροφής προκύπτει  όταν βασικά θρεπτικά συστατικά δεν προσλαμβάνονται από την διατροφή. Τα διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να είναι βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αμινοξέα, λιπαρά οξέα και άλλα πολύτιμα συστατικά.

Η χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να φανεί πολύτιμη σε ορισμένες περιπτώσεις όπου ο οργανισμός αδυνατεί να συγκρατήσει θρεπτικά συστατικά ή σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών σε σημαντικές για των οργανισμό ουσίες οι  οποίες δύσκολα καλύπτονται από τη διατροφή.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν  σε καμία περίπτωση την υγιεινή διατροφή όταν αυτή αποτελείται από φρούτα, λαχανικά,  γαλακτοκομικά, ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης και «καλά» λιπαρά. Ωστόσο υπάρχουν ειδικές ομάδες πληθυσμού ή άτομα τα οποία χρειάζονται ειδικές συμβουλές ως προς τα συμπληρώματα ακόμα και αν  η διατροφή τους είναι υγιεινή και ισορροπημένη.   Ενδεικτικά τέτοιες ομάδες είναι τα άτομα άνω των 50 ετών, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, παιδιά κάτω των 5 ετών και άτομα που βρίσκονται υπό ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος είναι σημαντικό να επισημάνω  ότι παρόλο τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί να έχουν τα συμπληρώματα στην υγεία κάποιων ατόμων θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη πολλαπλών δόσεων  (δόσεις που ξεπερνούν τις συνιστώμενες Διαιτητικές   Παροχές RDA’s ) γεγονός το οποίο μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα.

 

Άννα Κόμπου Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης της Cosmetic Derma Medicine