Οξειδωτικό στρες και τρόποι αντιμετώπισης

Οξειδωτικό στρες και τρόποι αντιμετώπισης

Στον ανθρώπινο οργανισμό πραγματοποιείται μία φυσιολογική διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση. Κατά την οξείδωση παράγονται ελεύθερες ρίζες. ‘Όταν η συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια, δημιουργείται το οξειδωτικό στρες. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες και η μειωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, χρόνια νοσήματα ακόμα και μόνιμες βλάβες για την υγεία.

Στην ADVANCED NUTRITION, διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την εκτίμηση του οξειδωτικού στρες και της αντιοξειδωτικής ικανότητας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Η διατροφή αποτελεί ασπίδα ενάντια του οξειδωτικού στρες.

 

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

  • Φρούτα (φράουλες, βατόμουρα, πορτοκάλια, κεράσια, αβοκάντο, μήλα κ.α.)
  • Λαχανικά (πιπεριές, λάχανο, σπανάκι, καρότα, μπρόκολο κ.α.)
  • Ξηροί Καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια)
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Ποτά (χυμοί, τσάι, καφές, κόκκινο κρασί)
  • Δημητριακά (βρώμη και δημητριακά που περιέχουν βρώμη)
  • Ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, τόνος κ.α.)
  • Λίπη (ελαιόλαδο, ελιές)
  • Καρυκεύματα (κανέλα, ρίγανη, πιπερόριζα, γαρύφαλλο)