Χοληστερόλη – Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για τη μείωση της

Χοληστερόλη – Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για τη μείωση της

H χοληστερόλη είναι μία ουσία η οποία βρίσκεται στις κυτταρικές μεμβράνες και παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό μας.

Η χοληστερόλη παράγεται σε ποσοστό 70% από το ήπαρ (ενδογενής χοληστερόλη), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Όταν τα επίπεδά της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται, συνήθως έχουν θετική συσχέτιση με την εμφάνιση ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για να προληφθούμε από την εμφάνιση αυξημένων επίπεδων χοληστερόλης, θα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, καθώς αποτελεί το 1/3 της προσπάθειας για να μειωθεί η χοληστερόλη στο αίμα. Είναι, επίσης, σημαντικό να γίνονται οι κατάλληλες αιματολογικές διαγνωστικές εξετάσεις τακτικά, προκειμένου να υπάρχει η σωστή καθοδήγηση από το γιατρό ο οποίος αν το κρίνει απαραίτητο θα καθορίσει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, ο κλινικός διαιτολόγος θα δώσει το κατάλληλο διατροφικό πλάνο, ώστε να αποφεύγονται ή να προτιμώνται συγκεκριμένες τροφές και έτσι η χοληστερόλη να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

Χοληστερόλη & Διατροφή

Τι πρέπει να αποφεύγουμε και τι να συμπεριλαμβάνουμε στο πλάνο της διατροφής μας;

Αποφεύγουμε:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλά λιπαρά
  • Κορεσμένα έλαια όπως τα λίπη από το κρέας, φοινικέλαιο, τηγανητά τρόφιμα, λάδι καρύδας
  • Έτοιμα τρόφιμα (ντόνατς, κέικ, αλμυρά σνακ, κρουασάν, σφολιατοειδή)

Επιλέγουμε:

  • Χρήση ελαιόλαδου στο μαγείρεμα και στις σαλάτες
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Προϊόντα ολικής άλεσης
  • Όσπρια
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  • Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα ψάρια όπως ο σολομός
  • Τρόφιμα με προσθήκη φυτικών στερολών (γιαούρτι, γάλα, προϊόντα επάλειψης)
  • Πουλερικά χωρίς το δέρμα καθώς και τα άπαχα μέρη του κόκκινου κρέατος.

 

Χοληστερόλη & Σωματικό Βάρος

Παράλληλα με τη σωστή διατροφή, κρίνεται απαραίτητο να προσέχουμε το βάρος μας. Θα πρέπει αυτό, να διατηρείται σε φυσιολογικά όρια και όταν κρίνεται απαραίτητο να ακολουθείται ειδική δίαιτα με σκοπό τη μείωσή του. Η ρύθμιση του βάρους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, διότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Χοληστερόλη & Φυσική Δραστηριότητα

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει και σωματική δραστηριότητα 3-4 φορές την εβδομάδα για 30-40 λεπτά. Αν και προτιμάται η αερόβια γυμναστική, κάθε είδος βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, και κατά συνέπεια  στην βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

Χοληστερόλη & Κάπνισμα

Τέλος το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) στο αίμα η οποία δρα προστατευτικά για την καρδιά. Επομένως είναι σημαντική η διακοπή του καπνίσματος καθώς θα βελτιώσει τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.