Οι Υπερτροφές (Superfoods) που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Οι Υπερτροφές (Superfoods) που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Τι είναι οι υπερτροφές – superfoods; Οι υπερτροφές είναι μία ομάδα τροφών, ιδιαίτερα σημαντική λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας και του προληπτικού ρόλου που διαδραματίζουν στην καταπολέμηση διάφορων παθήσεων. Η κατανάλωση τους έχει σχετιστεί με την βέλτιστη υγεία, την μεγαλύτερη αντοχή, αλλά και την πνευματική διαύγεια. Βρίσκονται σε πλήθος τροφών και έτσι μπορούν να ενταχθούν εύκολα στο καθημερινό διαιτολόγιο:

  • Όσπρια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και πρωτεΐνη υψηλής  βιολογικής αξίας. Ταυτόχρονα αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών.
  • Ελαιόλαδο: Αποτελεί εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
  • Μούρα: Περιέχουν φλαβονοειδή που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και C.
  • Λιναρόσποροι: είναι πλούσια σε πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία εμφανίζουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης.
  • Κινόα: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνες Β, ενώ ταυτόχρονα δεν εμπεριέχει γλουτένη.
  • Όσπρια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και πρωτεΐνη υψηλής  βιολογικής αξίας. Ταυτόχρονα αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών.
  • Κόκκινα σταφύλια: Εμπεριέχουν πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση ελευθέρων ριζών και τονώνουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
  • Μπρόκολο: Περιέχει πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία κυρίως βιταμίνη C, β-καροτένιο και φολικό οξύ που προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
  • Ξηροί καρποί : εμπεριέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα καθώς και σελήνιο και βιταμίνη E. Συμβάλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.
  • Ψάρια πλούσια σε λιπαρά: όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες κ.α. είναι λιπαρά ψάρια που συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης και προστατεύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.
  • Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Η απορρόφησή του βελτιώνεται όταν συνδυάζονται με λάδι.
  • Πιπεριές: αποτελούν βασική πηγή βιταμίνης C και Β καροτένιου, δύο ισχυρών αντιοξειδωτικών.
  • Πορτοκάλια: βασική πηγή βιταμίνης C το οποίο αποτελεί βασικό αντιοξειδωτικό στοιχείο με σημαντική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
  • Γιαούρτι: Πλούσιο σε ασβέστιο που είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά και εμπεριέχει πολύτιμα προβατικά που προστατεύουν το έντερο και βελτιώνουν την λειτουργία του.

 

από την Άννα Κόμπου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο της Advanced Nutrition

Facebook: Advanced Nutrition Athens

Instagram: @advanced_nutrition_athens