Τρόφιμα ασπίδες κατά των ιώσεων

Τρόφιμα ασπίδες κατά των ιώσεων

Κι όμως, οι ιώσεις είναι αρκετά συχνές και το καλοκαίρι. Στη περίοδο, μάλιστα, που διανύουμε, κρίνεται απαραίτητο να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής με στόχο την ενίσχυση της άμυνας.

Δείτε παρακάτω ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε την άμυνα του οργανισμού σας.

  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά (σελήνιο, βιταμίνες Α, C και Ε) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, οι οποίες κάνουν το σώμα μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις και λοιμώξεις.
  • Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, κ.λπ. Η μείωση αυτή συμβάλλει στην δραστηριοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Καταναλώστε άπαχα κρέατα τα οποία είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, ψευδαργύρου αλλά και αμινοξέων, συστατικά που βοηθούν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Καταναλώστε 5 μερίδες  φρούτα και λαχανικά την ημέρα πράγμα το οποίο θα  καλύψει κατά πολύ τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, A και Ε καθώς και σε φλαβονοειδή τα οποία συνεργιστικά ωφελούν την άμυνα του οργανισμού.
  • Καταναλώστε τροφές με προβιοτικά και πρεβιοτικά. Τροφές όπως το κεφίρ, τα γιαούρτια, αλλά και τα τρόφιμα εμπλουτισμένα με αυτά βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και άρα στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.
  • Ω3 και Ω6 λιπαρά τα οποία βρίσκονται σε αφθονία σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό, σαρδέλα κ.α.), στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς και συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Νερό. Καταναλώστε επαρκή ποσότητα νερού ώστε να βοηθηθεί η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και γενικότερα να εξασφαλιστεί η ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Κρεμμύδι, το οποίο εμπεριέχει μία ουσία, την κερκετίνη, η οποία εμφανίζει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, πράγμα το οποίο μπορεί εν δυνάμει να ενισχύσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
  • Σκόρδο, το οποίο περιέχει αλισίνη, μία ουσία με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία έχει δειχθεί ότι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να διεγείρει και την παραγωγή λεμφοκυττάρων.

Από την κα. Άννα Κόμπου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο της Advanced Nutrition.

 

Ακολουθήστε μας και στα social media για περισσότερα διατροφικά νέα: