Snack για το σχολείο

Snack για το σχολείο

Συχνά τα παιδιά στο σχολείο στρέφονται σε πιο εύκολα και θερμιδικά πυκνά γεύματα, ενώ δε δείχνουν καμία προτίμηση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και υγιεινών σνακ. Επίσης πολλές φορές τείνουν να παραλείπουν εντελώς το πρωινό και το ενδιάμεσο γεύμα,  με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτούν το “εργοστάσιο” που λέγεται οργανισμός με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δυσάρεστη συνέπεια είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ανησυχία, έλλειψη συγκέντρωσης, μειωμένη απόδοση και δυσκολία στη μνήμη. Για αυτό τον λόγο και λόγω έλλειψης υγιεινών επιλογών στα κυλικεία των σχολείων, είναι καλό να προμηθεύετε το παιδί σας με έτοιμα θρεπτικά γεύματα. Έτσι θα ανταπεξέλθει πιο εύκολα και αποδοτικά στις υποχρεώσεις του.

ΠΡΩΙΝΟ

Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό τείνουν να παρακολουθούν  πιο πολύ στο μάθημα, να κουράζονται λιγότερο, να συγκεντρώνονται και να λύνουν τις ασκήσεις τους με μεγαλύτερη ευκολία. Επιπλέον, έχει φανεί ότι μικρό ποσοστό από αυτά είναι υπέρβαρα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το παιδί σας τρώει ένα θρεπτικό πρωινό πριν πάει στο σχολείο. Πολύ καλές επιλογές είναι οι εξής:

  • Ψωμί ολικής άλεσης με γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών, μαργαρίνη κι αυγό ομελέτα χωρίς περιττό λάδι.
  • Γάλα με δημητριακά βρώμης, κομμάτια μπανάνας και σταφίδες.
  • Σπιτική βάφλα ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και κομμένο μήλο ή μπανάνα.

Φτιάξτε αυτά τα νόστιμα και εύκολα πρωινά συνοδευόμενα πάντα με ένα ποτήρι γάλα.

ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Το σνακ στο σχολείο βοηθάει το παιδί σας να μείνει συγκεντρωμένο κατά την ώρα του μαθήματος. Μπορεί επίσης να του προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να το κρατήσει χορτάτο μέχρι την ώρα του μεσημεριανού. Για τα περισσότερα παιδιά,  σνακ σημαίνει μια μεγάλη σακούλα πατατάκια. Αντιθέτως, πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σνακ σαν ένα μικρό γεύμα που περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες τροφίμων. Το σνακ πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε το παιδί σας να χορτάσει και να πάρει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται με τον πιο υγιεινό τρόπο. Επίσης, η ώρα του σνακ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να καταναλώσει φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Για αυτό τον λόγο πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας για ψώνια κι αφήστε το να διαλέξει μόνο του τα φρούτα και τα λαχανικά που θα ήθελε να φάει. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά προτιμούν και ευχαριστιούνται να καταναλώνουν αυτό που έχουν διαλέξει μόνα τους. Έπειτα προσθέστε αυτά που διάλεξε με πρωτότυπο και παιχνιδιάρικο τρόπο μέσα στο σνακ του. Πάμε να δούμε κάποια θρεπτικά κι απολαυστικά σνακ..

  • Brioche ολικής άλεσης ή sandwich κομμένο σε παιχνιδιάρικα σχήματα με γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών, μαργαρίνη, μαρούλι, ντομάτα και πολύχρωμες πιπεριές.
  • Ανάλατα αμύγδαλα, μπανάνα, κουλούρια ολικής άλεσης σε σχήμα μαργαρίτας και βραστό αυγό.
  • Κρέπα φρούτων και κρέπα με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά.
  • Σουβλάκια φρούτων μαζί με sandwich σε σχήματα αστεράκια.

Θυμηθείτε! Το σνακ εκτός από θρεπτικό πρέπει να είναι και αρκετά ελκυστικό έτσι ώστε να το προτιμήσει το παιδί σας από το φαγητό του κυλικείου. Επίσης οι μερίδες πρέπει να μην είναι μεγάλες γιατί αυτό συχνά αποτρέπει τα παιδιά από το να καταναλώσουν όλο το γεύμα τους.

ΓΕΥΜΑ ΚΙ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Αν το παιδί σας ασχολείται με εξωσχολικές δραστηριότητες, μπορείτε να του ετοιμάσετε ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να φάει μισή με μία ώρα πριν την άσκηση και να το κρατήσει χορτάτο μέχρι το βραδινό. Μια καλή επιλογή για ένα τέτοιο σνακ είναι φρούτα ή φυσικός χυμός φρούτων με κράκερ ολικής άλεσης και τυρί χαμηλών λιπαρών .

Πηγές

http://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442464915

http://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442459383

http://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442464834

http://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442467018