Εποχικότητα τροφίμων

Εποχικότητα τροφίμων

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Πορτοκάλι: Δίκαια αποτελεί φρούτο του χειμώνα αφού ένα μόνο πορτοκάλι προμηθεύει τον οργανισμό με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσια πρόσληψης σε βιταμίνη C, ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες εξ αιτίας των ελευθέρων ριζών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καρότο: Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που στον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α που είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία των ματιών και του δέρματος. Επίσης περιέχουν πολλές φυτικές ίνες αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού. Φαίνεται πως η κατανάλωση καρότων πριν την έκθεση στον ήλιο προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα.

Σπανάκι: Σίγουρα θα θυμάστε ότι ο ήρωας των παιδικών μας χρόνων, ο Ποπάι, πριν από κάθε μάχη έτρωγε σπανάκι και ήταν αήττητος. Όχι άδικα, αφού το σπανάκι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ λόγω του ότι είναι πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Ένα φλιτζάνι ωμού σπανακιού καλύπτει το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ. Αυτό αλλά και η σημαντική ποσότητα του λαχανικού σε μαγνήσιο και ασβέστιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Κάστανα: Τα συστατικά που χαρακτηρίζουν τα κάστανα είναι η βιταμίνη C που σε 100 γραμμάρια κάστανα καλύπτει το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας εφάμιλλης του αυγού και μονοακόρεστα λιπαρά που είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL.

Λωτός: Ονομαζόταν κι αλλιώς ως ο καρπός των θεών. To χρώμα του λωτού οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης περιέχει βετουλινικό οξύ μια ουσία που είναι ιδιαίτερα προστατευτική ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου. Ένας μόνο καρπός μπορεί να προσφέρει το 95% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των βιταμινών θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ.

Μπρόκολο: Τα 90 γραμμάρια μπρόκολο περιέχουν το 150% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης βιταμίνης C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές της ικανότητες.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Ρόδι: Το ρόδι είναι σύμβολο ζωής στην παράδοση πολλών λαών και όχι τυχαία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και ταννίνες. Η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά ξεπερνάει και αυτή του πράσινου τασιγού. Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και προφυλάσσει από την εμφάνιση της νόσου Alzheimer χάρη στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού. Εμφανίζουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση λόγω των ανθοκυανινών.

Kολοκύθα: Η κολοκύθα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, ουσίες που υπάγονται στα αντιοξειδωτικά συστατικά των τροφίμων και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση. Επίσης, είναι ιδανική τροφή για την υγεία των ματιών αφού είναι πλούσια σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βιταμίνη Α.

Μήλα: “Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. To μήλο είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που είναι υπεύθυνες για την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η πηκτίνη που με τη δράση της συντελεί στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης.

Λάχανο: To λάχανο είναι ένα εξαιρετικά χορταστικό και χαμηλό σε θερμίδες λαχανικό αφού τα 100 γραμμάρια περιέχουν μόνο 25 θερμίδες. Το λάχανο επίσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.  Αυτή η δράση φαίνεται να οφείλεται στις γλυκοζινόλες του λαχάνου, ουσίες που μεταβολίζονται στον οργανισμό σε ισοθειοκυανάτες που φαίνεται πως έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Ενισχύει επίσης την καρδιαγγειακή υγεία αφού οδηγεί σε μείωση της απορρόφησης του λίπους τον τροφίμων.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ντομάτα: H ντομάτα είναι γνωστή για το λυκοπένιο που περιέχει και της δίνει αυτό το κόκκινο χρώμα. Το λυκοπένιο έχει μελετηθεί στη βιβλιογραφία για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες και ειδικά ενάντια του καρκίνου του προστάτη και του μαστού.

Καρπούζι: To καρπούζι περιέχει βιταμίνη Β6, απαραίτητη για τη σύνθεση της σεροτονίνης που είναι ορμόνη υπεύθυνη για τον έλεγχο της διάθεσης και του ύπνου. Επιπλέον, η κιτρουλίνη προσθέτει διουρητική δράση στο καρπούζι και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό, περίπου 92%, αποτελεί μια καλή τροφή για την υγεία των νεφρών. Βέβαια χρειάζεται προσοχή στην καταναλισκόμενη ποσότητα καθώς η γλυκιά του γεύση μπορεί να οδηγήσει εύκολα στην υπερκατανάλωση και στην πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.

Βερίκοκα: Τροφή πλούσια σε β-καροτένιο, ουσία ισχυρά προστατευτική ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. Είναι εύπεπτα και θρεπτικά φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν εύκολα για σνακ οπουδήποτε.

Ροδάκινα: Τα ροδάκινα συστήνονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αφού περιέχουν περίπου 89% νερό και είναι ιδανικά για την ενυδάτωση του οργανισμού. Το υπόλοιπο 11% όμως αποτελείται από σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δρουν ενάντια της δυσκοιλιότητας και της αύξησης των λιπιδίων στο αίμα.

Σταφύλια: Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, γνωστές για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση τους και προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Επίσης, η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών έχει αντιγηραντική δράση καθώς προάγει τη δημιουργία κολλαγόνου και συντελεί στην ανανέωση των ιστών.

Μελιτζάνα: Η μελιτζάνα αποτελεί ένα κλασικό λαχανικό του καλοκαιριού που τρώγεται ως λαδερό. Έχει καρδιοπροστατευτική δράση αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα καθώς απορροφά πολύ λάδι και μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε πρόσληψη βάρους, οπότε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σύκα: Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή καλίου, ενός ιχνοστοιχείου που συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της κατακράτησης ύδατος. Επιπλέον, είναι καλή πηγή ασβεστίου που βοηθά στη διατήρηση καλής οστικής μάζας και αποτελεί καλή αναπλήρωση των αποθηκών ασβεστίου για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά τρόφιμα.

Κεράσια: Τα κεράσια οφείλουν το πορφυρό τους χρώμα στις ανθοκυανίνες που διαθέτουν, οι οποίες σε συνδυασμό με την κερσετίνη, μια άλλη αντιοξειδωτική ουσία έχουν ισχυρή αντιγηραντική ικανότητα. Είναι πολύ θρεπτικά αλλά περιέχουν λίγες θερμίδες και είναι κατάλληλα για όσους στοχεύουν στην απώλεια βάρους. Επίσης, τα κεράσια περιέχουν μεγάλη ποσότητα μελατονίνης, γνωστή ουσία για τη δράση της ενάντια στις αϋπνίες.

ANOIΞΗ

Φράουλες: Οι φράουλες αποτελούν επάξια πηγή βιταμίνης C όμοιας με το πορτοκάλι. H βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι γνωστή για τη συμβολή της στην αναδόμηση και διατήρηση υγειών κυττάρων. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δυο πρωτεΐνες κλειδί  για σφριγηλό δέρμα με ελαστικότητα.

Πατάτες: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, φαίνεται ότι έχουν υψηλό βαθμό κορεσμού, δηλαδή μας χορταίνουν έως και 3 φορές περισσότερο από το ψωμί.

Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά. Οι ισοθυακινάτες και η σουλφοραφάνη δρουν ενάντια στον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Σπαράγγια: Τα σπαράγγια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ινουλίνη, μια πρεβιοτική ουσία που αποτελεί τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου και έτσι διατηρεί την υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα. Ακόμα, έχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συντελούν στη ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.