Σωματικό βάρος εγκύου

Σωματικό βάρος εγκύου

 Το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ομαλή πορεία της κύησης, του τοκετού και του βάρους του εμβρύου. Το ιδανικό είναι οι γυναίκες να βρίσκονται σε φυσιολογικό βάρος πριν ακόμη την αρχή της κύησης.

Ελλειποβαρείς γυναίκες

Οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 18.5 (κιλα/υψος2) θεωρούνται ελλειποβαρείς και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν ελλειποβαρή ή πρόωρα βρέφη, που παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα κατά τον τοκετό και μετά.

Παχύσαρκες γυναίκες

Οι παχύσαρκες γυναίκες (ΔΜΣ πάνω από 30κιλα/υψος2) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για επιπλοκές όπως εμφάνιση διαβήτη κύησης, υπέρτασης και κινητικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς υπάρχει και η πιθανότητα  να γεννήσουν μεγαλόσωμο βρέφος. Υποθερμιδικές δίαιτες, που στοχεύουν στην απώλεια βάρους κατά την εγκυμοσύνη δεν επιτρέπονται, επομένως η γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος θα πρέπει να χάσει βάρος πριν την έναρξη της κύησης.

Αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη

Κατά την κύηση, το σωματικό βάρος αυξάνεται φυσιολογικά και αντιστοιχεί κυρίως στο βάρος του εμβρύου, του πλακούντα, των υγρών που αυξάνονται (αίμα, αμνιακό υγρό, κατακράτηση στους ιστούς) και λιγότερο επειδή  η γυναίκα αποθηκεύει λίπος. Η αύξηση του βάρους και ο ρυθμός της καθορίζονται από το αρχικό βάρος της γυναίκας, π.χ. με τις ελλειποβαρείς γυναίκες να αναμένουν αύξηση 12-18 κιλά και τις παχύσαρκες τουλάχιστον 7 κιλά.  Είναι σημαντικό ο ρυθμός της αύξησης να είναι φυσιολογικός τόσο για την αποφυγή επιπλοκών, όσο και για την επιστροφή του βάρους στο αρχικό σημείο, μετά τον τοκετό.

Μία μέση κατανομή του βάρους της εγκύου είναι η εξής:

  • Περίπου 3,5 κιλά το έμβρυο
  • Περίπου 0,5 κιλό ο πλακούντας
  • Περίπου 1 κιλό το αμνιακό υγρό
  • Περίπου 1 κιλό η μήτρα
  • Περίπου 1,5 κιλό αύξηση όγκου πλάσματος
  • Περίπου 2 κιλά εξωκυττάριο  υγρό
  • Περίπου 2 κιλά η εναπόθεση λίπους.

Αυτό μας κάνει 12 κιλά σύνολο που είναι ο μέσος όρος και η ιδανική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.