Πεπόνι, το «χρυσό» φρούτο

Πεπόνι, το «χρυσό» φρούτο

Το πεπόνι χαρακτηρίζεται ως το «χρυσό» φρούτο του καλοκαιριού και όχι άδικα. Η σύστασή του αποτελεί ένα μικρό διατροφικό θησαυρό καθώς εμπεριέχει αντιοξειδωτικά που είναι ωφέλημα για την καρδιακή λειτουργία, για πρόληψη κατά διάφορων ειδών καρκίνου και συμβάλει στην αντιγήρανση. Συγκεκριμένα το πεπόνι εμπεριέχει :

  • πολύ μεγάλη δόση βιταμίνης C και Α (με την μορφή κορτικοειδών).
  • Κάλιο (συστατικό απαραίτητο για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ομαλή λειτουργία της καρδιάς)
  • Αδενοσίνη (πολύ σημαντικό συστατικό με αντιπηκτική δράση η οποία βοηθάει στην πρόληψη κατά των εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών)
  • Β6 (συντελεί στην καλύτερη πνευματική λειτουργία)
  • Φυλλικό οξύ (βοηθά στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό)

Τέλος το «χρυσό» φρούτο αποδίδει μόλις 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Άρα , μόνο η υπερκατανάλωση του μπορεί να συμβάλει στην αύξηση σωματικού βάρους.

Μερικές ιδέες να συνδυάσεις το πεπόνι

  • Συνδύασε το με τυρί κίτρινο ή φέτα και έτσι θα έχεις ένα εξαιρετικό ελαφρύ βραδινό γεύμα .
  • Συνδύασε το πεπόνι με προσούτο και λεπτές φέτες τυριού
  • Βάλτο μέσα σε σαλάτα ανάμικτων λαχανικών. (μαρούλι, ρόκα, ντοματίνια, ραπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, flakes παρμεζάνας και φυσικά πεπόνι.
  • Μπρουσκέτα με κατίκι, προσούτο και πεπόνι.

Καλή σας όρεξη υγιεινά, ελαφριά και με λίγες θερμίδες.

Από την Άννα Κόμπου, Κλινική διαιτολόγος Advanced Nutrition